HÖG TID ATT VÅRDA DITT YTTRE

 

Frosten börjar släppa och det är säsong för fasadtvätt. Fasadrengöring handlar om mer än skönhet som kommer utifrån, den hjälper dig att förlänga livslängden för dina fastigheter.

filmen ovan visar Johan Skoglund, saneringstekniker på Iskad, hur en fasadtvätt går till och vilka positiva effekter du får. Här i artikeln berättar Johan vidare om vikten av en kvalitetsmässig sanering.

Varför tvättar man fasaden?
En fasadtvätt både vårdar fasaden och ger ett fräscht intryck. Smuts och missfärgning av fasader beror oftast på alger och föroreningar från avgaser. Om man inte tvättar fasaden drar smuts och alger till sig fukt som tränger in i fasaden vilket kan orsaka frostskador och fasader som spricker. Sprickor i sin tur kan medföra värmeläckage och mögelskador när vatten och fukt tränger in fastigheten. Andra orsaker till att fasaden måste saneras kan bero på skadegörelse eller olyckor. Någon kan ha kastat ägg på väggen, varit där och klottrat eller så kan du ha oturen att hydralolja har skvätt från en brusten slang i en lastbil intill. Det fina med fasadtvätt är att den förlänger livslängden på fastigheten, sänker underhållskostnaderna och ger nöjdare hyresgäster.

När lämpar sig fasadtvätt?
Nu på våren är det perfekt. Säsongen för tvätt börjar när risken för nattfrost försvunnit och sträcker sig till sent på hösten innan det blir minusgrader. Under denna period kan man undvika att fukt från rengöringen tränger in i fasaden och orsakar frostspänningar.

Vilka fasader kan tvättas?
Alla fasader kan tvättas om tillgängligheten är möjlig. Vi använder en skylift som tar oss upp 5-6 våningar men de flesta av våra uppdrag är upp till 3-5 våningar. Behöver vi komma ännu högre upp löser vi det med en annan anordning.

Hur går en rengöring till?
Den vanligaste gången är att vi först sprutar på ett kemiskt medel för att lösa upp smuts och alger. Vi låter det verka och spolar sedan av medlet med varmvatten med hjälp av en högtryckstvätt. Tvätten avslutas sedan med en eftersköljning. Det bästa är om det finns vatten i anslutning till fastigheten men gör det inte det så använder vi tanken med vatten som finns i vår servicebil.

Johan Skoglund på väg upp i skyliften vid en fasadrengöring i Grimsta

Vad krävs det av Iskad för att få nöjda kunder?
Kvalitet och engagemang i allt vi gör är viktigt, det har gett oss nöjda kunder. Och att vi gillar det vi gör. Inte minst är det viktigt att våra kunder ser effekter av vårt arbete, såväl inifrån som utifrån. Och det gör de. När vi utför fasadtvätt ser du stor skillnad på fasaden före och efter. Under arbetet ser fasaden ut som ett schackbräde där de smutsiga delarna är som svarta rutor och de rengjorda delarna är som vita rutor. Tillslut blir husen som nya med en längre livslängd!

Vad har alla hjärtans dag med fasadtvätt att göra?
Ha ha, det kan man ta reda på i vår alla hjärtans dag film nedan som vi presenterade dagen till ära. Det gäller att ha roligt och vara engagerad i allt vi gör.