Nu är det säsong för att ge fasaden den omsorg som den förtjänar. Fasadrengöring handlar om så mycket mer än att ge ett snyggt och fräscht intryck.
Johan Skoglund, saneringstekniker hos Iskad sedan 2008, har just kommit tillbaka från ett uppdrag där ett bostadsbolag efter att ha renoverat balkonger och portar även vill rengöra fasaden. Här förklarar han varför man utför fasadvård, förutom att fastigheten får ett rejält ansiktslyft.
Läs hela nyhetsbrevet i sin helhet
Johan Skoglund gör fasaden rättvisa med en grundlig rengöring.
När på året är det lämpligt att utföra fasadtvätt?
– Man sätter igång på våren, efter att risken för frost har försvunnit. Om fukten från rengöringen tränger in i fasaden så kan den orsaka frostsprängningar vid minusgrader.
Av vilka anledningar tvättar man fasaden?
– Man vill snygga upp och vårda fastigheten. Smutsen består vanligtvis av alger och avgasföroreningar som har satt sig på fasaden genom åren. Smuts kan tränga in och orsaka skador på fasaden, eventuella sprickor kan även bli orsaken till värmeläckage vilket också är ett skäl att hålla fasaden ren. Växtlighet drar även till sig fukt och det vill man inte gärna ha i sin fastighet. Men olyckor eller skadegörelse kan också kräva fasadrengöring. Allt från att en slang till en cementbil har brustit och det har skvätt cement, till att någon har sprutat ketchup på väggarna. Klottersaneringar gör vi också, men det är en helt annan sorts arbete.
Hur högt upp kan ni sanera?
– Mig veterligen har vi ingen sådan gräns. Är framkomligheten och förutsättningarna rätt så kör vi så högt upp som skyliften tillåter. Funkar inte skylift så får vi lösa det med en annan anordning. De vanligaste uppdragen vi utför är på 3-5 våningar höga fastigheter.
Har du några råd till den den som ska rengöra fasaden?
– Inför fasadrengöringen är det viktigt att alla fönster är stängda. Sätt upp lappar i trappuppgångar och lägg i brevlådor hos boende att de måste stänga fönstren vid det aktuella datumet. Annars måste vi plasta och tejpa igen fönstret, vilket innebär att vi inte kan rengöra ordentligt intill fönstren. Risken är för stor att det då kommer in vatten i rummet innanför.
Är du höjdrädd?
– Haha, nej. Då hade jag valt ett annat yrke. |