Grilla lugnt i sommar

Grilla lugnt i sommar

Så här års åker grillen fram och vi njuter av att både laga och äta mat utomhus. Håll huvudet kallt bara, tänk efter före och se till att brandskyddet är på plats och fungerar.

Här är de viktigaste punkterna att ha koll på för att undvika obehagliga överraskningar.

7 SÄTT ATT MINSKA BRANDRISKEN

  • Placera grillen stadigt på plåt, sten eller klinker – inte trä.
  • Förvara tändvätska minst tre meter från grillen.
  • Lämna aldrig en grill obevakad.
  • Gasolgrill? Byt slang vartannat år eller oftare om slangen står i solen.
  • Rengör grillen från fett eftersom det är en brandrisk.
  • Se till att ha en fungerande brandsläckare i närheten.
  • Ha en skyddshandske tillgänglig så att du kan stänga ventilen på gasolgrillen om det börjar brinna.

RECEPTTIPS: ISKADS GRILLFAVORIT

En primörsallad i folie är ett fantastiskt gott tillbehör till exempelvis en biff, grillad lax, kyckling eller en god portabellosvamp. Och helt rätt för säsongen!

Kryddsmör:

1 vitlöksklyfta (finhackad)
1/2 kruka basilika (finhackad)
2 msk repad timjan
100g rumsvarmt smör
1 msk äppelcidervinäger

Blanda smör och vinäger och sen i med örterna.

Primörknyte:

1 knippe späda morötter (ca 400g)
1 knippe salladslök
4 färska knipplökar
8 rädisor
1 bunt sparris
12 kokta färskpotatisar
peppar och flingsalt

Rengör och ansa grönsakerna, dela morötterna på längden till späda bitar, dela salladslök och halvera knipplök och rädisor samt potatisen om den är stor. Dela upp på fyra stora folieark och lägg på en klick av smöret, salta, peppra och vik ihop. Lägg på grillen i ca 10 min alternativt 25 minuter i ugnen i 225 grader.

Lycka till vid grillen hälsar gänget på ISKAD