Iskad 40 år – en tillbakablick

En pappa och hans dotter - Iskad en tillbakablick

En pappa och hans dotter i en båt för ungefär fyrtio år sen. Då var det ingen som visste att de här två skulle styra en helt annan skuta ihop några årtionden senare: saneringsföretaget Iskad.

Det var Micke Södergren som grundade Iskad – Industri & Skadesanering 1980. Idag är det dottern Malin Söderson som är VD och håller i rodret.

Högt och lågt
Under de här 40 åren har vi sanerat högt och lågt. Stort och smått.

Ibland får vi jobba när alla andra sover och gatorna ekar tomma. Att lösa de där till synes omöjliga problemen i miljöer som ingen besöker i onödan är vår vardag. Ibland är jobben farliga för miljön och för oss människor och stundtals väldigt skitiga.

Ett kladdigt jobb
Som när det läckte ut 100.000 liter tjockolja i avloppsnätet i Beckomberga 1995. Då var vi där och sanerade. Ett väldigt farligt och krävande arbete med många arbetsmiljö- och miljörisker.

Grunden till vår logotyp
Den här bilden på Micke när han sanerar ett syrautsläpp under Lidingöbron 1981 fick bli förlaga till den symbol vi har idag.

Det började i garaget
Micke startade företaget 1980 utan några andra hjälpmedel än sin egen och medgrundaren Walle Cederholms saneringskompetens – och sin fru som skötte administrationen. Det hela började i familjens garage i Jakobsberg och fortsatte i hyrda lokaler i Hornsberg och Vällingby. 1987 byggdes huset där vi håller till än idag, på Datavägen 8 i Järfälla.

Mickes intresse för utveckling av saneringsmetoder och arbetsmiljö färgar företaget än idag. Han startade och var en period ordförande för branschföreningen Saneringsentreprenörerna. Den vidareutvecklades till dagens Branschföreningen för byggnadsberedning, där Malin sitter i styrelsen.

Tyngre sanering i början
Micke gillade innovation och att göra saker på nya sätt. I början var det mycket tankrengöringar, cisternbesiktningar och kemskadesanering.
– Det var mer smutsiga och farliga saneringsjobb då. Kemikalier i industrin användes i större omfattning än idag. Oljeuppvärmning fanns i de flesta fastigheter, och så är det ju inte längre, säger Micke.

Tekniken har gjort det lättare
Under de här fyra årtiondena har den tekniska utvecklingen gjort mycket för vår arbetsmiljö. Maskiner och utrustning tar mindre plats idag än när vi startade och är mer ergonomiska för oss som ska använda dem.
– Nuförtiden finns betydligt bättre och mer användarvänliga maskiner. Idag är det mesta fjärrstyrt, man trycker på knappar så att vattentankar och slangar åker ut hydrauliskt, berättar Micke. Sen lägger han till:
– Fast själva saneringsjobbet sliter precis lika mycket som förr: att krypa runt i husgrunder och tankar och att arbeta i obekväma arbetsställningar.

En typisk sanerare – lugn och metodisk
Hur är en bra sanerare då? Så här svarar Micke på frågan:
– En lugn, metodisk och noggrann person. Man måste göra jobbet i hjärnan först innan man börjar så att man får med alla detaljer rätt. Ofta är det ett fysiskt krävande och tungt arbete. Det är också ett självständigt och fritt jobb där man tar mycket ansvar för sin egen arbetsdag. Dessutom växlar arbetsuppgifterna flera gånger varje dag eller vecka så det blir inte monotont.

Människorna är vårt framgångsrecept
Även om vi idag har bättre hjälpmedel för att spara våra kroppar så har framgångsreceptet alltid varit våra medarbetare, de som gör jobbet. Därför är utbildning en viktig del i vår ständiga utveckling av kvalitet och arbetsmiljö. Vad vore väl Iskad utan människorna? Våra trogna kunder, vi som jobbat här genom åren, våra leverantörer och samarbetspartners. Och alla härliga supersanerare till kollegor förstås.

Utan er hade vi inte haft alla härliga minnen! Vi är så otroligt stolta och tacksamma över det stora förtroendet vi fått genom åren. Vi ser fram emot att fortsätta supersanera både åt och med er i många år till!