Iskads vd Malin Söderson är en av tre finalister i Årets Byggkvinna 2022. Under hennes ledning har Iskad blivit en arbetsplats där man vågar prata om svåra saker som destruktiv machokultur och psykisk ohälsa.
Juryn har sagt sitt och utsett tre finalister. Nu är det dags för folkets röst! Vill du lägga din röst på Malin gör du det här fram till 22 april. Priset Årets Byggkvinna lyfter fram kvinnliga förebilder i byggbranschen och vinnaren koras den 5 maj på ett digitalt event.
”Kill them with kindness”
Malins ledstjärna är ”kill them with kindness”. Så här säger hon om sig själv som ledare:
– Jag tror att världen skulle kunna vara både bättre och enklare om vi ansträngde oss lite mer för att vara omtänksamma, snälla och ärliga. Jag försöker vara en förebild genom att visa min omvärld att det går vara tydlig med vad man vill och vad man förväntar sig, att man kan be om hjälp med det man inte kan (vem är expert på allt?) och att det alltid finns en lösning – även om det inte blev som du tänkt dig.
Det är 20 år sen Malin började i saneringsbranschen som 22-årig fukttekniker.
– Jag har lyckats ta mig från en ung tjej som blev mycket ifrågasatt och förminskad till att vara en duktig yrkeskvinna, ledare och senare VD. Tillsammans med mina kompetenta och omtänksamma kollegor har vi på Iskad skapat ett superteam som varje dag bidrar till en inkluderande och kärleksfull arbetsplats, säger Malin.
Arbetsmiljö: en fråga om liv och död
Iskad jobbar med rivning och sanering, en verksamhet där en god arbetsmiljö kan betyda skillnaden mellan liv och död. Självklart handlar det om våra arbetsmetoder, rutiner och fysisk utrustning men det handlar också om den psykosociala miljön.
Machokultur ett ämne på introduktionsutbildningen
Varje år dör lika många svenskar för att de tar sitt eget liv som antalet som dör av asbestrelaterade sjukdomar. 70% av suicidfallen är män. Sedan 2019 är ämnen som machokultur, psykisk ohälsa och jämställdhet en del av introduktionsutbildningen när man börjar jobba på Iskad. Det har gjort stor skillnad i hur vi kommunicerar och hur vi ber om ursäkt och reflekterar över misstag vi ibland gör.
– Vi är stolta över att vi vågar prata om svåra ämnen som osunda stereotyper och en skev machokultur. Vi gör vårt bästa varje dag för att skapa en arbetsmiljö som är säker både fysiskt och psykiskt och ett sammanhang där människor kan vara sig själva, säger Malin.