Janne & Rocco spolar skiten ur stan

Janne-och-Rocco

“Vi har ett fritt skitjobb som man inte ska gräva ner sig i” säger Janne med ett skratt. Tillsammans med Rocco sköter han Iskads spolbil: en hel saneringsverkstad på hjul.

Spolbilen är som en hel liten rullande verkstad. Med den åker Janne Södergren och Rocco Casolaro runt i stan och hjälper kunderna med stopp i avlopp, översvämningar och olika akuta saneringar. 

– Det roliga med jobbet är att det är fritt och att vi får vara problemlösare. Vi hjälper verkligen kunderna så att de blir nöjda och glada, säger Janne. Han skrattar och lägger till:

– Det är ingen tvekan om att det är ett skitjobb vi har. Det gäller att inte gräva ner sig i det bara, haha.

En verkstad på hjul

I bilen ryms högtrycksaggregat med hetvattenpanna och en egen vattentank. Dessutom har de med sig avfuktare, olika saneringsmedel och utrustning för att tvätta bort klotter. Kunderna finns i bostadshus, kontorshus, i lager-  och industrilokaler.

– Våra kunder är ofta trogna och nöjda eftersom vi ställer upp i ur och skur, säger Rocco och ser stolt ut.

När det är stopp i avloppet är prio ett att lösa proppen. Är det översvämningar behöver vi suga upp vatten och ställa ut avfuktare och kanske lokalisera vad översvämningen beror på. Sen följer våra kollegor upp med fuktutredning om det behövs. 

Koll på det mesta

Janne har jobbat på Iskad från och till under 35 år. Han arbetade många år med asbestsanering och industrisanering. Med sin långa erfarenhet har han koll på det mesta. Till och med vilka som går igen.

– Japp, intygar Janne. Vi har den gamla ”förrådaren” som går igen i förrådet i Järfälla. Det är i alla fall vad vi säger när vi då och då hör dörrar som öppnas och stängas utan förklaring.

Ser sånt andra blundar för

Med sitt jobb får Janne och Rocco ofta kika in i delar av verkligheten som de flesta av oss väljer att blunda för. Så vad hittar de när de är ute och tar hand om till exempel avloppsstopp?

– Om du bara visste! säger de och tittar på varandra med menande blickar.

– Det är allt från tamponger och bindor till pappershanddukar och till och med kläder! Det är leksaker som barn har tappat ner och hår förstås.

En sak som de vill varna för är att använda propplösare när man får stopp i avlopp.

– Det blir lätt tokigt om man blandar medlet fel. Har man otur gör propplösaren att proppen hårdnar istället. Då kan det bli så illa att man måste riva rören. Det kan också gå åt andra hållet så att propplösaren löser upp för mycket. 

– Det är bättre att spola med högtrycksaggregat, säger Rocco. Men allra viktigast är att säga till och reagera i tid, redan när det börjar bubbla och klucka i rören. Då är det något på gång och det är lika bra att ta i problemet direkt innan det växer till något större som blir kostsammare.

Från ilska till glädje

Ibland när Janne och Rocco kommer ut på plats för att hjälpa till är människor upprörda.

– Det händer att den som möter oss är arg som en bålgeting säger Janne och skrattar.

När de väl har löst problemet blir stämningen den motsatta förstås. Då blir det glada miner istället, kanske till och med bullar och kaffe. 

– Alla firmor borde ha en Janne, du har så bra hand med människor, säger Rocco uppmuntrande till sin kollega. Han fortsätter:

– Vårt jobb handlar mycket om att vara raka, ärliga och bara lova sånt vi kan hålla. Och att vara snabba med att återkoppla om vad som har gått fel och hur det kan lösas. Det vet man ju själv när man råkar ut för problem, det är det absolut viktigaste.