Snäll kultur viktigt i riskfylld miljö

Robin Martinussen är ny arbetsledare för Iskads asbestavdelning. Han kommer från Ragnsells där han har jobbat som sektionschef. Robin gillar att jobba hårt och mycket – men kulturen ska vara snäll.

Hej Robin, vad tar du med dig till Iskad?
– Framför allt min ledarbakgrund. Jag jobbar med ett nära ledarskap. Självklart ska det vara tydligt vem som bestämmer men det är viktigt att inkludera alla medarbetare, lyfta upp åsikter och se till att ha en dialog. Vi ska ha en snäll kultur.

Varför är ledarskap viktigt just i saneringsbranschen?
– Vi håller ju på med riskfyllda projekt. I ett sånt sammanhang är det ingen som tjänar på en machokultur där folk håller tyst och gör lite som de tycker. För mig – och för Iskad – är det A och O att ha ett tryggt arbetsklimat där säkerheten alltid ska komma i första hand.

Vad var det som lockade dig att gå över till Iskad?
– Jag känner Malin Söderson sen tidigare och vet att hon driver ett förändringsarbete sedan hon tog över som VD för ett år sen. Företaget ska bli ännu bättre, sånt gillar jag. Jag tycker om att jobba hårt och att det händer mycket. Sen är det ett otroligt trevligt klimat här, folk är glada, arbetsvilliga och proffsiga. Dessutom är Iskad ett väldigt seriöst företag, som satsar på att vara bäst i branschen. Det vill jag vara med och utveckla!

Var har du dina rötter?
– Jag flyttade till Stockholm från Dalarna och min hemstad Borlänge för sju år sen.

Du kommer att jobba med asbestsanering. Vad är viktigt att tänka på för den som äger eller förvaltar fastigheter när det gäller asbest?
– Om man har en fastighet som är byggd innan 1976 är det viktigt att i tid inför ombyggnad tänka på att det kan finnas asbest i huset. Det kan till exempel återfinnas i isoleringsmaterial på rör, ventilation och i kakelfix och -fog. Asbest kan leda till lungcancer och andra sjukdomar och inget man ska börja riva i själv, då riskerar man både sin egen och andras hälsa i onödan. Istället är det bättre att man ringer oss, vi kan hjälpa till med provtagning och sanering.

Vad är bäst med att jobba i saneringsbranschen?
– Det är skönt att åka ut till någon som har bekymmer och få göra rent och snyggt. Vårt jobb ger resultat direkt och vi möter mycket tacksamhet.

Läs gärna mer om asbest och om vår tjänst asbestsanering.